Hoppa till sidans innehåll

Sprint & Parakanot-VM summeras

27 AUG 2019 13:17
Fem topp 10-placeringar, varav två med klar medaljvittring. Därutöver fyra topp 15-placeringar. Den svenska truppen gav allt, hade en del hundradelsavgöranden emot sig men visade att de är att räkna med.
 • Uppdaterad: 27 AUG 2019 13:17

VM i Ungern blev precis så spännande och folkfestligt som det förutspåddes. 20 000 högljudda fans på läktarna, VM-medaljer, OS-kvalplatser och över 1000 atleter från mer än 100 länder runtom i världen som bjöd på stor underhållning.

För den svenska truppen blev det såväl glädjebesked som försmädliga hundradelsavgöranden som inte gick vägen. Fjolårets två medaljer (2018 tog Helene Ripa guld och Linnea Stensils brons) var nära att få en repris men det blev ett medaljlöst mästerskap. Världens kanotnationer har kraftsamlat inför VM, nivån på tävlingarna har varit hög rakt igenom. Det märktes inte minst på Parakanot-distanserna där startfälten kontinuerligt växer med nya nationer.

Det blev fem topp 10-placeringar och därutöver fyra topp 15-placeringar för den svenska truppen. Ett bra resultat men givetvis var mål och önskan högre satta med klart rimliga förhoppningar på medalj- och OS-kvalplatser. 

Summering

Topp 10-placeringarna

 • Jocke Lindberg, 4:a, K1 5000 m: sex tiondelar från bronset efter en mäktig insats på 5000 m-banan.
 • Linnea Stensils, 6:a, K1 500 m: dryga 5 sek upp till överlägsna Lisa Carrington, dryga 1.5 sek från femteplatsen som garanterade en kvalplats till OS 2020.
 • Petter Menning, 6:a, K1 200 m: halvsekunden upp till guldet och minimala 2/100 upp till den femteplats som även här innebar garanteras OS-kvalplats.
 • Linnea Stensils, 10:a, K1 200 m: missade finalen med en 1/100 sek men vann sedan B-finalen.
 • Helene Ripa, 10:a, K1 200 m: tre tiondelar från final, skön revansch i B-finalen efter en förstörd säsong p.g.a. disckbråck i nacken och operation

Topp 15-placeringarna

 • Moa Wikberg & Melina Andersson, 14:e, K2 500 m: räckte inte riktigt till för final på OS-distansen men visade att glappet upp till de främsta inte är särskilt långt med ett fint B-finallopp.
 • Jocke Lindberg, 15:e, K1 1000 m: bra lopp rakt igenom på distansen, i såväl försök och semifinal som den senare B-finalen. Var länge med i racet om en finalplats.
 • Martin Nathell & Albert Petersson, 15:e, K2 1000 m: offensiv paddling av duon som inledningsvis var uppe i ledning i B-finalen. Tappade placeringar på andra halvan av loppet men höll ihop det fint och tryckte på hela vägen.
 • Ania Zagorska, 11:a, K1 1000 m: ingen B-final på denna distans men Ania var femma i semifinalen där de tre främsta gick till final. Hon var bara 1.5 sek från en finalplats och visade att formen från tidigare i somras då hon tog U23 EM-silver var välbehållen.

Övriga svenska resultat

 • David Johansson, 20:e, K1 500 m: sparade sig för K4:an i semifinalen och fick därmed paddla C-final. Där gick David för fullt och stod för ett riktigt fint lopp där han endast var halvsekunden ifrån vinnaren.
 • Theodor Orban, Martin Nathell, Erik Sandbacka, David Johansson, K4 500 m: knappa fyra sekunder från en finalplats och två sek från en chans i B-finalen där OS-kvalplatsbiljetter också delades ut. Ett fullt ok lopp från kvartetten men utan den sista nödvändiga pushen som krävs.
 • Moa Wikberg, Julia Lagerstam, Melina Andersson, Karin Johansson, K4 500 m: även här var det fyra sekunder upp till en finalplats. Endast en dryg halvsekund från B-finalen där det, som för herrarna, fanns chans till OS-kvalplats. Liknande som för herrarna, ok lopp men det lilla extra som krävs för vidare avancemang uteblev.

Resultat

Alla resultat från Sprint & Parakanot-VM 2019 hittar ni här.

Rapportering

Radiosporten har varit på plats under tävlingarna och gjort ett antal reportage.

Även SVT har haft flera reportage från Ungern.

Bilder


Jocke Lindberg slog till med ett kanonlopp på 5000 m och blev fyra, efter en tät spurtuppgörelse om bronset med fjolårets VM-guldmedaljör Fernando Pimenta.


Linnea Stensils stod återigen för ett bra mästerskap. Bästa placeringen kom på K1 500 m där hon blev sexa och visade med besked att hon är med i världstoppen. Hundradelarna grinade illa på 200-distansen där hon missade final med minimala 1/100 sek.


Petter Menning tog en välförtjänt plats i finalen. I ett supertätt finallopp var han med och högg om medaljer länge, paddlade till sist in på en sjätteplats. Blotta 2/100 sek från femman och 4/100 från fyran. Marginalerna lite på fel sida men framförallt ett stort styrkebesked!


Ripa förereder sig för intervju. Herr-K4:an gav allt och var snubblande nära en plats till B-finalen.
Mellan-loppen-häng i hangaren. Ania Zagorska som var nära att få paddla final efter ett fint genomfört försök och sedan en offensiv semifinal.


Dam-K4:an sträcker ut, deras VM-resa tog dock slut i semifinalen. David Johansson nöjd efter en mycket fin C-final där han blev tvåa.
Delar av svenska ledarstaben på plats i Szeged. Och delar ur den svenska supporterskaran som gav järnet på läktarna för att bära fram de svenska kanotisterna.

 

 

 

 

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info