Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sprintpremiär i Köpenhamn hägrar

29 APR 2022 12:10
Flera svenska kanotister finns på plats när Copenhagen Spring Regatta avgörs i helgen på VM-banorna från ifjol. En spännande värdemätare direkt med hårt nordiskt motstånd, nu drar det igång!
  • Uppdaterad: 29 APR 2022 12:10

Sprintsäsongen 2021 avslutades med dunder och brak när VM avgjordes i Köpenhamn i september. Det blev en svensk succé med guld, silver och ett stort gäng övriga topplaceringar. Inte minst har VM-guldet på K2 1000 m, signerat Dennis Kernen och Martin Nathell, etsat sig fast i minnet:

Nu drar 2022 igång

Då var då och nu är nu. Sedan VM-succén och säsongen 2021 avslutades har träningen växlats upp och riktats in mot 2022. I helgen samlas hela den nordiska eliten på Bagsvaerd Sjö utanför Köpenhamn för att dra igång tävlingssäsongen 2022, ett bra tillfälle för att börja komma in i tävlingsfart även om det fortfarande är en bra bit kvar till årets olika mästerskap. Den svenska sprintpremiären dammas av i Jönköping nästa helg, den 7-8 maj.

Stora delar av seniorlandslaget är på plats och även flera juniorer och ungdomar. De nordiska länderna har många världskanotister så det lär bli knallhårda finaler och en ordentlig värdemätare för de svenska kanotisterna.

Helgen bjuder på många intressanta starter, bland annat:

  • Herr-K4an med Dennis Kernen/Petter Menning/Theodor Orban/Martin Nathell. Har aldrig tävlat tillsammans förut men testar nu på OS-distansen K4 500 m. Kan kvartetten få till det redan från debuten? Både Danmark och Norge har starka besättningar så inte tal om någon promenadseger.
  • Dam-K2an med Melina Andersson och Julia Lagerstam. Duon var i final på U23VM 2021 och satt även med i K4an som också tog sig till final. Ny final väntar troligen i Köpenhamn och de lär vara sugna på att utmana framförallt de starka danskorna.
  • Herr-K2orna som bildas när ovan nämnda K4a styckas upp. Kernen/Nathell tog som sagt VM-guld på 1000 m ifjol efter en bragdprestation, de var även i final på K2 500 m. Läget är något annorlunda inför helgen då de båda även kör K1 och K4. Återstår att se hur mycket som finns kvar även till K2an, kapacitet finns det gott om. Menning/Orban har en extrem snabbhet vilket lär visa sig på 200 m, blir intressant att se hur de även tar sig an 500 m-distansen.
  • Svenska Dam-K4an visade finalkapacitet under fjolåret. I helgen mönstras kvartetten Melina Andersson/Johanna Johansson/Julia Lagerstam/Rebecka Georgsdotter för att utmana framförallt den danska fyran som paddlade OS-final förra året.
  • K1orna i såväl dam- och herrklassen. Det finns många starka svenska kanotister på plats som blir spännade att följa. Dennis Kernen tog K1-brons på U23VM-förra året på 500 m, lär vilja paddla fort även i helgen. Melina Andersson var fyra på U23VM på samma distans. Nu möter hon, och resten av svenskorna, bl.a. OS-medaljören Emma Jörgensen från Danmark. Världsklassmotstånd direkt från start.
  • Notering: Ett fåtal landslagskanotister saknas i Köpenhamn. Bl.a. kommer Sveriges OS-femma (200 m och 500 m) Linnea Stensils inte till start i helgen utan avvaktar den svenska premiären i Jönköping nästa helg.

Följ tävlingarna i Köpenhamn

Startlistor och kommande resultat hittar ni här.

Det svenska laget följs bäst via Swedish Sprint Kayak Team på deras facebook-sida och insta-konto.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info