Hoppa till sidans innehåll

Stensils seger avslutade en lovande Världscuphelg!

17 MAJ 2021 07:00
Linnea Stensils toppade en mycket bra premiärhelg med seger i det avslutande 5000 m-loppet. Överlag en positivt stabil insats av den svenska truppen med en handfull topp 10-placeringar i den hårda konkurrensen.
  • Skapad: 17 MAJ 2021 07:00

En medalj (guld), en fjärdeplats, dubbla sjundeplatser, en niondeplats och en tiondeplats. Därutöver ytterligare några framskjutna placeringar i B-finaler. Det kunde även ha blivit ytterligare en medalj, Theodor Orban och Linnea Stensils paddlade in som tvåa på K2 mix 200 m. I den efterföljande kontrollvägningen vägde dock kanoten något lätt och kom inte upp i de 18 kg som den måste väga. En av vikterna hade ramlat ur och grusade därmed den andra svenska medaljen att bärgas.

Konkurrensen på helgens världscuptävlingar var stenhård. Med några få undantag fanns samtliga länder fanns på plats, dessutom med dubbla ekipage på flera distanser från de mest framstående länderna.

Som vi tidigare rapporterat om kvalade även Helene Ripa en plats till Paralympics under lördagen. Sveriges Paralympiska Kommitté är de som slutligen tar ut den svenska truppen, men visst finns det mycket som talar för att Helene får köra sitt fjärde Paralympics och sitt andra som kanotist!

Styrkebesked av Stensils

Linnea Stensils huvudfokus under helgen låg på de båda OS-distanserna 200 m och 500 m. Det blev dock stolpe ut i semifinalen på 200 m där Linnea saknade en tiondel för A-final. Hennes tid i den första semifinalen hade dock räckt till seger i de övriga två, viss tröst. I B-finalen visade Linnea att hon förtjänade en A-finalplats. Hon vann, dessutom med en tid som närmast tangerade segertiden i A-finalen. På 500 m-distansen var det inget snack om att det var A-final som gällde. Väl i final blev det en fjärdeplats, knappa sekunden från seger, styrkebesked! Linnea avslutade världscuphelgen med att köra K1 5000 m. Hon låg med i täten och tog trygga positioner genom hela loppet. På upploppet tryckte hon på, fick gensvar direkt och gled ifrån övriga topptrion mot en säker seger. Ett bra avslut på en mycket fin premiärhelg som tydligt visar att det finns en grundkapacitet i världsklass. Linnea styr nu hemåt för träning och står därmed över nästa helgs världscuptävlingar i Ryssland. Hon riktar istället in sig på EM i början på juni som avgörs i Poznan, Polen.

Se Linnea vinna 5000 m-loppet här.

500 m-finalen där Linnea blev fyra hittar ni här.

Menning med på OS-distansen 200 m

Petter Menning har tagit sig till flertalet stora finaler på K1 200 m. Senast på VM 2019 där det blev en sjätteplats, ynka två hundradelar från femteplatsen som innebar en kvalad plats till OS. En kvotplats som dock Sverige ändå fick nyligen (exakt anledning ännu oklart) och Petter är nominerad till platsen. Extra skönt då med ett styrkebesked under helgens världscuptävlingar. Petter paddlade in som sjua i finalen, 77 hundradelar från segern och tre tiondelar upp till en femteplats. Petter kommer även att finnas på plats på startlinjen nästa helg när världscupen drar vidare till Ryssland.

Se 200 m-finalen där Petter blev sjua här.

Szeged_Menning.PNG

Nathell till 500-finalen & visade form på 1000 m

Martin Nathell nådde inte hela vägen fram till final på 1000 m under OS-kvaltävlingarna som inledde tävlingarna i Ungern under ons-tor. Återigen var det ytterst nära på distansen när han stod på startlinjen igen på världscupen. Det saknades dock en dryg halvsekund i semin. I B-finalen stod han för ett nytt fint lopp när han paddlade in som tvåa och därmed en 11:e placering totalt. Martin körde även K1 500 m och där kom äntligen finalplatsen efter ett starkt lopp i semifinalen. I finalen slutade han sjua, knappa 2 sek upp till en pallplats.

Nu väntar nya OS-kvaltävlingar i Ryssland med start på torsdag och därefter följer världscup 2. 

Se Martin bli sjua i 500-finalen här.Szeged_Nathell.PNG

Fler goda prestationer

Det fanns fler goda prestationer i den svenska truppen. Dennis Kernen och Albert Petersson stod för två starka distanser när de var med och fightades om finalplats på både 1000 m och 500 m. De nådde inte hela vägen fram utan fick paddla B-final där de slutade trea (500 m) och fyra (1000 m).

Johanna Johansson nådde en niondeplats i 5000 m-loppet. I par med Melina Andersson körde hon även K2 500 m och 200 m. Två jämna och hårda distanser där duon inte räckte till för finalpaddling denna gång.

Moa Wikberg, som paddlade final på K1 200 m i OS-kvalet, nådde B-final under världscupen. Hon slutade sjua i finalen, och därmed en totalt 16:e plats. Precis som Martin har Moa en ny OS-kvalchans i Ryssland under tor-fre denna vecka.

Theodor Orban var som bekant tvåa i mål tillsammans med Linnea... Han körde även K1 200 m och 500 m. På den senare distansen blev det C-finalpaddling där Theo slutade femma.

Alla resultat finns att ta del av här.

Repriser från livesändningar finns att ta del av här

Barnaul nästa för stora delar av truppen

Stora delar av den svenska truppen har nu styrt österut och landar under måndagen i Barnaul i östra Ryssland. Där väntar OS-kvaltävlingar för K1:orna (Martin och Moa) samt en ny världscuptävling.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info