Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

SUP-säsongen igång - ÖBRG 2022 SUP Recap

18 MAJ 2022 10:07
Då var säsongsstarten för de Svenska SUP-race tävlingarna 2022 igång! Under helgen gick Örebro Black River Games av stapeln i just Örebro. En helt ny tävling där både kanot och SUP fanns med på programmet.
  • Uppdaterad: 18 MAJ 2022 10:07

Vädret bjöd på växlande molnighet, en hel del som men även några regnskurar under eftermiddagen. Knappt märkbar vind.

För SUP var det två race på schemat; Teknisk distans 2,7km och distans 7km 

Teknisk Distans

Det är alltid spännande med beachstart och det fungerade helt ok med tanke på att starten låg lite snett ut i banan. Svartån är ju relativt smal, och öven om det skedde ett missöde där en tävlande fastnade i trädgren under vattenytan nära kanten, och någon som klappade en sten med paddeln, så löpte det på relativt smidigt utan större trängsel! Apropå löp, så var löpsträckan betydligt längre än vad vi är vana vid på svenska SUP-race tävlingar. Detta ställde lite nya krav på de tävlanden, och som tävlande gäller det att vara förberedd och anpassa sig efter vad man utsätts för. Jag tror att alla tyckte den långa sträckan var ett kul inslag och att man bör lägga in ett sådant moment i sin träning ibland.

I damklassen knep den regerade svenska mästarinnan i Teknisk distans, Maya Persson förstaplatsen, strax framförd Vera Lindmark på andra plats och Neith Åstradarsson på tredje!

I herrklassen var den regerande svenske mästaren i Sprint; Marcus Tronét den som drog det längsta strået och var först över mållinjen, med den unge dansken Asger Wohlert Smidt som 2:a och Lucas Boyum på en 3:e plats!

Distans 7km

Svartån är nytt vatten för alla deltagare i SUP-klassen, och ingen visste riktigt vad man hade framför sig. Ett fåtal stenar, broar och nedfallna träd fanns på menyn men något som alla var informerade om innan start. Vi kunde se flera olika vägval mellan stenar, vissa mer fördelaktiga än andra. Paddlarna bjöds även på ett par skyfall mitt under racet, som gjorde det ytterligare lite utmanande.

I damklassen var det otroligt tight i toppen där de tre främsta, Maya, Vera och Neith kom in med bara några sekunders mellanrum! Kul att även se danskt deltagande i damklassen i form av Alma Evi Haaning Brenøe, hela 14år ung!

I herrklassen vann Marcus Tronet även denna grenen på sin nya ”hemmavatten” dit han flyttar snart. Snacka om att han pinkade in sitt revir, med 2 vinster av 2 möjliga! Grattis Marcus!

Den unge dansken Asger Smidt som vi har sett på flera svenska tävlingar de senaste året, knep även här 2:a platsen bara några sekunder bakom Marcus. Det är kul med internationella deltagare på tävlingarna, och bra för svensk SUP-racings utveckling och konkurrens. Sveriges unga framtidshopp Lucas Boyum knep därefter 3:e platsen och visar därmed att han är tillbaka i god form och har tränat mycket, efter att i slutet på förra säsongen brottats med lite axelproblematik. Härligt att se, starkt jobbat!

Intressant att notera att det är relativt tight bland herrarna, där det på 7 km endast skiljde 48 sekunder från 3:e till 7:e placering. Det bådar för spännande och jämna race i år!

Stort tack till organisationen bakom eventet och till Danny Halmén som höll i rodret, vi ser framemot nästa års race!

Nu är vi igång, fortsättning följer

Nu ser vi framemot nästa stop i den Svenska Sup Race serien: Malmö Oceanrace, 4-5 Juni!

Mer info hittar ni på hemsidan: www.supraceserien.se

Foto: Eve-Lina Furestad

/Skrivet av Tommy Dee Packendorff, Falkenberg StandUpPaddle Club

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info