Hoppa till sidans innehåll

Sveriges yngsta med Blått Paddelpass Fors!

18 SEP 2020 00:59
Under en långhelg i augusti genomförde Åmsele Forspaddlare en utbildningshelg med Säkerhet i Fors, Examination i Blått Paddelpass Fors samt Forsinstruktör I. Totalt nio deltagare där Deborah, 12 år, stack ut från mängden!
  • Skapad: 18 SEP 2020 00:59

Den annorlunda sommaren har inneburit ett uppsving av deltagare som sökt sig till Åmsele Forspaddlares (ÅFP) verksamhet. Då många av klubbens tidigare ledare flyttat tog föreningen initiativ till att genomföra en utbildningsinsats. Nio deltagare anmälde sig och en fullmatad utbildningshelg planerades tillsammans med Kanotförbundets utbildare Matt Larsson-Clifford. 

- Tack vare denna utbildning kan vi nu ta hand om alla som nu börjat söka sig till oss under sommaren, berättar klubbens ordförande och ledare, Maria Lindgren och fortsätter. Efter utbildningen har vi kunnat erbjuda två träningstillfällen per vecka. Där jag tar hand om fortsättningsgruppen och de andra som gick utbildningen tar hand om nybörjarna. Efter att ha genomfört denna utbildningshelg så känner jag att jag kan lämna över ansvaret till dem utan att vara orolig, de har fått en bra grund att stå på. Det kommer vara en vuxen och någon av ungdomarna som är ledare för nybörjarna. På så sätt får vi även bra övning för ungdomarna att växa som ledare.

Hur var det då med deltagaren som stack ut lite extra? Jo, Deborah, 12år, från en by en mil från Rödåsel där ÅFP har sin träningsanläggning under sommaren, deltog under hela kursen. Hon började paddla fors när hon var 9år tillsammans med sin pappa och storebror och paddlar nu regelbundet både freestyle och slalomkajak. Och nu klarade hon hela utbildningshelgen galant och blev därmed bl.a. den yngsta innehavaren av ett Blått Paddelpass Fors, inte så pjåkigt!

Grattis till att vara Sveriges yngsta med blått paddelpass inom alla kanot-kategorier samt med Forsinstruktör 1 utbildning!

- Tack, det var en rolig utbildning. Men det var inte jättelätt allt vi gjorde. Det roligaste under utbildningshelgen var när vi paddlade sträckan för att ta blått paddelpass.


Deborah hängde med klubbkompisarna på en rolig och givande utbildningshelg!

Deborah förklarar att hon tycker om att paddla fors för att det går fort och det händer mycket. Den roligaste paddelupplevelsen var klubblägret i Åmsele tidigare under sommaren samt att paddla bra forsar. En bra fors ska innehålla en vals, roliga vågor och bra bakvatten, sammanfattar hon. Hon hade gärna sett fler som paddlar fors, och gärna speciellt fler tjejer.

Har du nåt bra tips till andra tjejer som paddlar? 
- Ge inte upp bara för det går dåligt. Våga!!! Det blir inte kul om man inte vågar! (gångbart även för andra)

Matt, instruktör och examinator på kurserna beskriver sina tankar kring den unga deltagaren:
- Jag fick förfrågan innan om hon skulle kunna vara med. Jag tänkte att det kunde vara okej eftersom hennes pappa var med, men var ganska osäker på hur det skulle gå. Men till min överraskning var Deborah en mycket uppskattad medlem av utbildningarna och deltog i allt som utfördes på ett mycket bra sätt. Jag är säker på att hon kommer ha en mycket aktiv och ansvarsfull roll i ÅFP under de kommande åren – det var ett riktigt nöje att undervisa henne!

Än så länge får de yngre ungdomarna vara hjälpledare med mer och mer ansvar eftersom de blir äldre och utvecklas som ledare. Med Forsinstruktörsutbildningen har de fått en bra grund i sitt fortsatta ledarskap.

Mer om ÅFP och dess verksamhet på deras hemsida.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info