Hoppa till sidans innehåll

Theodor, Moa och Petter redo för Szeged!

24 SEP 2020 20:01
En liten, men mycket stark, svensk trupp är på plats i ungerska Szeged för årets enda (!) internationella Sprint-tävling.
  • Uppdaterad: 24 SEP 2020 20:01

Det som skulle bli en exceptionellt spännande OS-säsong har nu kokats ner i en enda internationell tävling. Det planerade VM:et i Szeged, Ungern, har gjorts om till en Världscup när coronaläget i världen inte har gett rättvisa möjligheter för ett världsmästerskap.

Den rådande situationen, med mycket strikta regler för att ta sig in i Ungern samt en nedskalad tävling i allmänhet, har även resulterat i att det endast är en mindre svensk trupp som nu är på plats på fjolårets VM-arena i Szeged. Den normalt rådande feststämning som brukar infinna sig i Ungern med tiotusentals fan på läktaren kommer att utebli när publik ej är tillåten i någon större omfattning. Nåt som däremot inte kommer att utebli är spänningen på vattnet, inte minst med svenska ögon sett!

Truppen

Som sagt - en liten men högst konkurrenskraftig svensk trupp är på plats under ledning av Förbundskapten Peken Rönnestrand. Läget är såklart ovisst efter en hel säsong utan att få känna på den internationella hetluften, men visst finns det mycket goda förhoppningar om fina svenska prestationer.

  • Petter Menning (Vaxholm), K1 200 m: VM-sexan från ifjol som studsade tillbaka in med kraft i världseliten efter ett par struliga och skadefyllda säsonger. På VM i Ungern var han alltså sexa, blott två hundradelar från en klar OS-kvalplats, en mycket stark insats och bevis att han återigen har tagit plats bland den yttersta världseliten på 200 m. Det är ett starkt startfält som kommer till start i Ungern och det kommer bli en hård kamp om de nio finalplatserna. Vägen börjar via försöken på fredag morgon och sedan semifinal på lördag morgon innan det är finaldags kl.11.41 på lördag (B-finalen köra 11.20 om placeringarna 10-18).
  • Moa Wikberg (Karlstad), K1 200 m, K1 500 m samt K2 Mix 200 m: Moa Wikberg har visat jämn och fin form under de två nationella tävlingarna som hittills körts hemma i Sverige. På hemmaplan finns en bra internationell värdemätare i landslags- och träningskompisen Linnea Stensils (som valt att avstå helgens tävlingar) och Moa har visat att hon är med där uppe och hugger. Goda möjligheter till finalchans finns på båda K1-distanserna och en spännande start i Mix-K2:an med Theo. En distans som testats alltmer de senaste åren och som många tror lär ta plats i mästerskapsprogrammen framöver.
  • Theodor Orban (Lödde), K1 200 m samt K2 Mix 200 m: På SM i Hofors visade Theo världsklasstakter när han vann guldet tätt före Petter Menning. I Jönköping ett par helger senare var det ombytta roller men Theo har visat att kapacitet för mycket snabba lopp finns, även i internationell konkurrens. Nu ställs han mot Petter igen, men denna gång tillsammans med ett koppel av världskanotister på distansen. Stämmer det fullt ut kan det mycket väl bli finalpaddling för 21-åringen. Och som sagt ovan - en inspirerande start även i Mix-K2:an med Moa Wikberg, en duo som kan gå riktigt bra ihop.

Följ tävlingarna  

Mer info om tävlingarna, tidsprogram, startlistor och sen resultat hittar ni här: Världscup, Szeged 2020 

Internationella Kanotförbundet kommer att livesända tävlingarna via deras youtubesida: Planet Canoe

Finalpassen på lördag (kl.11.20-13.30) och söndag (10.20-12.30) livesänds även på Eurosport.

Följ även det svenska sprintlandslaget via deras facebook-sida: Swedish Sprint Kayak Team

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info