Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Träff i Polen för projektet Freedom on Water

14 OKT 2021 11:36
Kanotförbundet samarbetar med organisationer i tre andra länder för att främja paddling för människor med fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning. Den avslutande workshopen ägde rum en solig oktoberhelg i Wągrowiec.
  • Skapad: 14 OKT 2021 11:36

Freedom on Water - canoeing for people with phyisical and intellectual impairment är projektet som vill att alla ska få chansen att känna frihet på vattnet. Projektet finanserieras av Erasmus+ Sport-programmet. 

Från Sverige åkte Katinka Ingves, Masse Bjerkefors och Anna Bjerjefors för att delta i helgens workshop. De tre har från starten 2020 varit med i projektgruppen i Sverige. På grund av Coronapandemin förlorade projektet över ett år när möjligheterna att träffas och ordna aktiviteter var starkt begränsade. Situationen har varit likartad i de övriga länderna, ibland än mer strikt och i stängt för paddling i arrangerade aktiviteter. Men trots Corona har det ändå hänt en hel del inom parakanot.

I Wągrowiec sammanstrålade den svenska gruppen med de övriga deltagarna från tre av projektets fyra länder. Róża Banasik-Zarańska från Special Olympics, Michal Starczewski Sportinstitutet i Warszawa, Romuald Schmidt och Beata Urbańska från organisationen START och Risto Lethinen från Finland (som arbetat länge för Finska kanot- och roddförbundet). Saknades gjorde Emma Broberg och Pia Gulstad från Danmark, som tyvärr inte kunde vara med. Anläggningen där gruppen samlades ligger vackert belägen vid en sjö och med en stor skog alldeles inpå knuten. Det är ett stort center för rehabilitering där START ofta förlägger sin lägerverksamhet.

Paddling med ögonbindel web.jpg

Risto och Bartosz är piloter och Anna och Katinka paddlar.

Under besöket i Polen ordnades aktiviteter för gruppen, bland annat gjordes en tur på sjön där deltagarna fick prova att paddla utan att använda synsinnet. Med hjälp av en pilot paddlades en sträcka under ca 20 minuter. Både piloten och den som paddlade utan att använda synen fick nya erfarenheter och lärdomar. Gruppen demonstrerade och provade också olika tekniker för att en kanotist utan benfunktion ska komma i och ur kajaken

Erasmus workshop web.JPG

Projektets avslutning diskuterades, och även möjliga fortsättningar.

Målsättningarna med projektet är att skapa en grupp som tillsammans kan utbyta erfarenheter och kunskap, hitta best practices, sprida kunskap om parakanot och få till verksamhet i ett par klubbar i varje land. Både Växjö Kanot Club och Kanotklubben Eskimå i Karlskrona jobbar nu målmedvetet med parakanot, tack vara engagerade instruktörer och medlemmar. Erasmusprojektet kan inte ta åt sig äran för denna utvecklingen men strävar efter att vara en kugge i det fina arbete som görs för att göra paddling tillgänglig för alla. Projektets hemsida innehåller en bred blandning av information, reportage, inspiration och faktaartiklar.

Kolla in hemsidan för Freedom on Water här.

Skribent: Katinka Ingves
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info