Hoppa till sidans innehåll

Tuffa förutsättningar på lyckat Sprint-NM

12 AUG 2019 09:57
Det bjöds på såväl tuffa förhållanden som knallhård konkurrens när U16-, U18- och U21-landslagen körde NM på hemmaplan i Jönköping!
  • Uppdaterad: 12 AUG 2019 09:57

I år var det Sveriges tur att arrangera Sprint-NM. Tävlingen, som flyttar runt mellan de nordiska länderna, besökte Rocksjön och Jönköping Energi Arena. 59 lopp, endast finaler, med svenska, danska, norska och finska landslag i både U16, U18 och U21-klassen. NM är en traditionstyngd tävling med hög prestige bland de aktiva. Och när de nordiska länderna samlas för tävling innebär det hög klass och stentuff konkurrens. Inte minst från våra sydligaste grannar i Danmark som levererar på bred front i alla klasser och dominerade tävlingarna sett till antal guld. De jagades dock flitigt, inte minst av de svenska kanotisterna som vid några tillfällen var ytterst nära att klättra högst upp på pallen.

Arrangerande klubbarna Huskvarna KK och Jönköpings KK bjöd, igen, på en mycket välarrangerad tävling. Välkomnande bemötande och en uppskattad bankett på lördagskvällen var två ingredienser i en lyckad helg. Vädret är dock svårt att styra över och förhållandena grinade oturligt nog illa med ihållande regn under lördagen och stundtals kraftiga vindar på söndagen. Inte mycket att göra nåt åt och både arrangörer, tävlande och publik tog det för var det var och gav järnet.

Det fanns gott om fina svenska prestationer. Bland annat stod junioren Erik Andersson för två fina K1-lopp när han blev tvåa på 500 m och trea på 1000 m. Anton Andersson spurtade starkt till sig ett brons på K1 5000 m i H21-klassen, i samma lopp hade Dennis Kernen bra läge men fick en oturlig bojpassering som skrotade hans chanser. Fredrik Karlsson och Hugo Olofsson var nära den vinnande danska K2:an på 200 m i H21-klassen. Även Rebecka Gustafsson-Lönnroth i D18-klassen (bl.a. silver på K1 1000 m) och Hugo Lagerstam i H16-klassen (medalj i alla K1-lopp!) stod för flera fina lopp. H18-K4orna visade upp flera fina prestationer, bl.a. pressade de Danmark på 1000 m och var bara en knapp sekund från guldet. Även bl.a. D16-K4:orna visade prov på mycket bra paddling och dundrade hem flera medaljer. I den yngsta klassen, U16, var det genomgående riktigt bra svenska insatser. Det var även U16-laget som tog flest medaljer för Sverige denna gång med totalt 14 medaljer. U18 knep elva medaljer och U21 nio stycken. Den svenska U21-truppen var något försvagad med tanke på att såväl Theodor Orban och Björn Linander på herrsidan som Julia Lagerstam och Melina Andersson på damsidan var med seniorlandslaget på VM-läger i Vaxholm.


U21-truppen fick massor av lopp i hög konkurrens i helgen, med många fina prestationer. U21-kaptener under NM var Mackan Andersson och Alexandra Nielsen.


Juniorlandslaget, ledda av kaptenerna Elina Lineruth och Michaela Jonsson Lindblad, poserar utanför matsalen. 


Conny Edholm och Jennie Halvardsson leder U16-landslaget. Tillsammans paddlade ungdomarna hem 14 medaljer under NM-tävlingarna, även många fina lopp utöver medaljerna.

Alla resultat

Alla resultat från tävlingarna hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info