Hoppa till sidans innehåll

Välkommen ut med allemansrätten!

19 SEP 2022 09:30
Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Det vill vi fira och under Allemansrättsveckan 19–25 september kommer vi berätta mer om, och sprida information kring, allemansrätten. Häng med!
  • Uppdaterad: 19 SEP 2022 09:30

Allemansrätten gäller både på land och på vatten och är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv, inte minst paddling. För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Genom ökad kunskap om allemansrätten skapas bättre förutsättningar för fler att komma ut i naturen. Alla ska känns sig välkomna i naturen utifrån sina egna förutsättningar.

Under allemansrättsveckan vill vi hjälpa till att sprida information kring allemansrätten, men också lyfta Kanotförbundets olika projekt med kopplingar till miljö och allemansrätten. Miljön är vår arena, oavsett om det handlar om frilufts-, motions- eller tävlingspaddling. 

 

Allemansrätten ger såväl möjligheter som skyldigheter och en av allemansrättens grundläggande regler är ”inte störa – inte förstöra”. Men vad menas då med det?

Det här är vad du kan tänka på och hjälpa andra att förstå:

  • Se det vilda utan att störa. Betrakta gärna djurlivet på lagom avstånd så att du inte skrämmer fåglar och andra djur. 
  • Lämna inga spår. Ingen städar i naturen – så ta med ditt och andras skräp hem.
  • Hemfridszonen. Visa hänsyn – gå inte iland eller tälta på en plats där du kan riskera att störa dem som bor i närheten.
  • Sova ute i naturen. Du får tälta enstaka dygn, men kolla gärna upp området innan. På vissa ställen kan det var förbjudet och slå alltid upp ditt tält på tålig mark.
  • Elda säkert och bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark. Ha koll på om det är eldningsförbud.
  • Var rädd om skyddad natur. I nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden gäller speciella regler. 

 

Det här är bara några saker man bör tänka på ute i naturen. Tillsammans kan vi sprida kunskap och hjälpa till att ta ansvar för att vi även i framtiden ska kunna ta del av Sveriges fantastiska natur. Nedan hittar du länkar där du kan läsa mer – tipsa gärna en vän. 

Välkommen ut!

 

Jag vill läsa mer!
Naturvårdsverket – Allemansrätten Paddling
Kanotguiden – Information om allemansrätten 
Svenkst Friluftsliv – Allemansrätten

 

– – 

Allemansrättsveckan 19–25 september är ett initiativ framtaget av Svenskt Friluftsliv tillsammans med Kanotförbundet, Turistföreningen, Sportfiskarna, Orienteringsförbundet och Friluftsfrämjandet. Den 20 september 2022 firas för första gången även Allemansrättens dag – instiftad av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep.

Läs mer här.

Skribent: Helene Ripa
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info