Hoppa till sidans innehåll

Världscupen i Tacen - guld och mycket mer!

18 OKT 2020 23:08
Det blev en mäktig svensk helg när världscupen avgjordes i Slovenien.
Isak Öhrström bärgade den första svenska vc-medaljen någonsin när han tog guld! Därutöver flera ytterligare fina svenskprestationer.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2020 08:28

Isak Öhrström bjöd på slalomuppvisning under lördagen när han vann finalen efter ett mycket fint åk. Medaljen, guldet, var den första världscupmedaljen i Kanotslalom någonsin för Svensk del, ett stycke Svensk Kanotslalomhistoria som skrevs i helgen med andra ord. Spana in Isaks finalål här: 

Isak har haft en fin säsong, trots alla svårigheter corona inneburit med inställda tävlingar. Han tillbringar stora delar av året i Slovakien och vid flera tillfällen har han varit med uppe i toppen på slovakiska tävlingar med flera världspaddlare bland konkurrenterna. På EM i Prag för några veckor var han bästa svensk och var ett mindre islag ifrån finalen. En final där Peter Kauzer var tvåa, samma Kauzer som var tvåa nu i helgen när Isak vann.


Isak Öhrström och Nenad Martinis (ansvarig ledare på plats) diskuterar taktik.

Fler svenska glädjebesked i slalombanan  

Det fanns fler fina svenskprestationer att lyfta fram från helgen. Samtliga gick vidare till semifinal och det fanns bud på ytterligare en svensk finalplats. Erik Holmer var femma av alla i kvalåket och gick in i semin med klar finalpotential. En miss i slutet av semifinalåket resulterade dock i ett tidstillägg på 2 sekunder vilket puttade ner Erik till en 14:e plats och därmed utanför de tio finalplatserna. Utan islaget i port 18 hade det varit två svenskar till final.


Isak Öhrström och Erik Holmer videoanalyserar efter fredagens kvalåk.

Fredrik Wahlén har varit i världscup-semifinal flera gånger tidigare, dock aldrig så bra som en 18:e-placering, men det var precis vad han slog till med i helgen. Han svarade för ett fint åk utan några islag på vägen ner. Det saknades endast knappa tre sekunder till den tionde och sista finalplatsen.

På damsidan paddlade även Monika Mitasikova in på ett nytt personbästa i världscupsammanhang när hon blev 18:e i semifinalen. Hon fick två islag på vägen ner, var och ett med 2 sekunders tillägg, och väl i mål var det runt 10 sekunder upp till en finalplats.

Sammantaget en mycket fin svensk slalomtävling!

Max nära, nära medalj

I Kajacross (Extreme Canoe Slalom) fanns Max Karlsson och Fredrik Wahlén med på startlinjen. Båda två tog sig vidare från kvartsfinalen där Fredrik vann sin och Max blev tvåa. De båda hamnade sen i samma semifinal där Max fick till ett mycket fint åk och vann medan Fredrik halkade ner till en fjärdeplats och missade därmed finalen.


Tätt, fartfyllt och häftigt att följa, dessutom med två svenskar i toppen!

Väl i finalen var Max bra med men fastnade oturligt i en av passagerna och halkade ner till en fjärdeplats. Han tog ikapp en lite mot slutet men mäktade inte med att spurta förbi till en medalj. Oavsett en mycket stark prestation i den spektakulära grenen, spana in finalåket här (ca 44.30 in i sändningen men dessförinnan bl.a. semifinal med båda svenskarna:

Helgens resultat och sändningar

Ta del av helgens alla resultat och återupplev spänningen, guldet och de svenska prestationerna här: Världscup, Tacen


Hela gänget säger hej då innan de splittras upp för att fortsätta satsningen framåt
Från vänster: Fredrik Wahlén, Huw Swetnam (coach till Erik), Erik Holmer,

Max Karlsson, Monika Mitasikova, Isak Öhrström.
Ledare Nenad Martinis saknas på bilden, han höll i kameran

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info