Hoppa till sidans innehåll

Världscuptävlingarna igång efter tuffa OS-kval!

14 MAJ 2021 16:34
Stentuffa OS-kvaltävlingar är till ända i Ungern. Ingen svensk kvalknall denna gång, trots flera fina lopp. Nu är efterföljande Världscuptävlingar igång, där bl.a. Ripas kvalchans väntar under lördagen.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2021 16:34

Hårda OS-kvaltävlingar, ingen säkrad plats

Det blev precis så hårt som förväntat. De svenska OS-kvalkanotisterna levererade fina prestationer men nådde inte upp till de topplaceringar som krävdes för att knipa en kvotplats till OS i Tokyo.

Moa Wikberg tog sig till relativt enkelt hela vägen fram till final på K1 200 m. Placering 1-2 krävdes för att säkra en svensk kvotplats, vilket blev lite för tufft denna gång. Moa slutade femma, dryga sekunden upp till silverplatsen. Ny bra kvalchans väntar för Moa på samma distans i Ryssland om en vecka. 

Martin Nathell tog sig enkelt till semifinal på K1 1000 m. Där utvecklade sig loppet till att bli en tät uppgörelse mellan en kvintett. Martin låg på en tredjeplats när sista 200 m återstod men tappade finalchansen under slutspurten. Tidsmässigt hade han vunnit i den andra semifinalen, tufft. Även Martin har en ny chans i Ryssland om en vecka.

Dennis Kernen och Albert Petersson på K2 1000 m paddlade sig också till semifinal. Duon hade länge hugg på de tre finalplaceringarna men tappade från andra till fjärdeplats under sista fjärdedelen av loppet och därmed ingen finalpaddling.

Melina Andersson och Johanna Johansson på K2 500 m var endast en dryg halvsekund ifrån en plats i finalen när de slutade fyra i semifinalen. Likt herrarna på K2 1000 m låg de på finalplats men tappade några värdefulla tiondelar in mot mål och slutade alltså fyra.

Helene Ripa till final, Tokyodrömmen lever

Helgens tävlingar utgör även kval till Paralympics. Helene Ripa kvalade under torsdagen och tog sig direkt till final genom att bli trea i sitt försöksheat. Finalen avgörs på lördag kl.10.15. Placering 1-4 krävs bland de ännu icke kvalade kanotisterna. Helene återfinns på bana 7.

Världscuptävlingarna igång! 

Under fredagen drog Världscuptävlingarna igång och flera svenska kanotister har varit ute på banan.

Petter Menning gjorde bort sitt försöksheat på K1 200 m. Alltid lite nervöst med årets första start och skönt att vara igång. Petter tog sig vidare till semifinal med en tredjeplats. I samma heat körde även Theodor Orban. Han slutade sexa och tog sig därmed tyvärr inte vidare till nästa runda.

Även Linnea Stensils debuterade och tog sig vidare till semifinal på K1 200 genom att bli tvåa i sitt försöksheat. Likaså gjorde Moa Wikberg som ju är varm i kläderna på distansen sedan OS-kvalet. Moa slutade trea i sitt försöksheat och kan bocka in semifinalpaddling senare.

Linnea tog även en seger i försöksheatet på K1 500 m och är därmed klar för semifinal.

Martin Nathell var återigen mycket nära en finalplats på K1 1000 m, nu med samtliga i världseliten på plats. Han slutade fyra i sin semifinal, blott en halvsekund ifrån den tredje och sista finalplatsen. Det råder inga tvivel om att Martin tagit ytterligare ett kliv på distansen.

På K1 500 m kom dock en efterlängtad finalplats för Martin. Han stod för en stark semifinal och säkrade karriärens andra K1-final i världscupsammanhang!

Melina Andersson och Johanna Johansson slutade sjua i semifinalen på K2 500 m och missade därmed vidare finalpaddling.

Dennis Kernen och Albert Petersson var sist ut av svenskarna idag då de körde försök på K2 1000 m, de tog sig säkert till semifinal. Tidigare under dagen säkrade de även en plats i semifinalen på K2 500 m.

En stark första tävlingsdag på världscupen för den svenska truppen, blir en spännande fortsättning under lördag och söndag!

Följ tävlingarna


E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info