Hoppa till sidans innehåll

Västkusten fick se fyra nya Havskajakledare 2

05 MAJ 2021 16:13
”Jag känner mig stolt och glad!” Tomas beskriver känslan av att vara nyexaminerad Havskajakledare 2. Vägen dit var bitvis svår och utmanande, men otroligt givande.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2021 16:13

Det blev en vädermässigt kylig helg för de fyra som skulle examineras som Havskajakledare 2 på västkusten. Men det var en varm och go’ känsla som de fyra åkte hem med, som nyblivna Havskajakledare 2!

Tomas Hamsten från Insikt Ute, Anders J Johansson från Kanotföreningen Öresund och Hanna Olausson och Tobias Sloth Hansen från Naturtid gjorde starka insatser när de tog sig hela vägen och blev godkända. Det är en utbildning som kräver engagemang och tid, inte minst eftersom deltagarna mellan utbildningen och examinationen ska genomföra eget arbete i form av kurstillfällen med egna grupper.


”Jag känner mig stolt och glad!” Tomas beskriver känslan av att vara nyexaminerad Havskajakledare 2. Vägen dit var bitvis svår och utmanande, men otroligt givande.

Vad får en kajakledare att lägga ner så mycket tid på en utbildning som sträcker sig över ett år? Gemensamt för deltagarna är att de är nyfikna och öppna för att ta till sig ny kunskap och hela tiden vill utvecklas. För Tomas var det ett djupare instruktörsskap som fick honom att gå utbildningen. För Tobias och Hanna var drivkraften att utveckla sitt ledarskap, och kunna utbilda på högre nivå i sitt företag. 


Anders J Johansson porträtt Foto Anne-Grete Holt.jpg”Jag drevs väldigt mycket av envishet, att vilja slutföra något jag påbörjat”, säger Anders. ”Jag ville få bättre pedagogiska kunskaper, lära mer om coachandet.” Foto: Anne-Grethe Holt.

Under utbildningstiden har de upplevt en del utmaningar också. Tiden inte minst, att det är många timmar som krävs, tycker Tobias. Men också att få ihop teori och praktik och verkligen använda nya metoder och modeller, trots att det känns ovant.

tobiashansen.jpg
”Att klara att vara elev, att vara i en lärandesituation och bli så att säga synad”, säger Tobias om vad som varit en utmaning för honom.

För Anders som kommer från en del av universitetets värld där teori är allt, var nog den största utmaningen att prata mindre, och göra mer. ”Jag var tvungen att ibland våga skippa teorin, lita på att våga bara visa räcker och gör störst nytta i en viss situation.”

Att de har olika bakgrund färgar deras olika sätt att gripa sig an utbildningen och uppgifterna. Det är en styrka och något som de också synliggjorde för varandra. Tobias lyfter fram hur viktig gruppen som helhet är för utbildningen: ”Det ger så mycket att träffa andra duktiga ledare, och se vad och hur de gör utifrån tidigare erfarenheter. Vi har stöttat varandra, som ett team och lärt tillsammans.”

Hanna Olausson HL2 Foto Tobias S Hansen.JPG
Hanna Olausson från Naturtid. Foto: Måns Salomonsen

Några medskick till andra som är nyfikna på att gå Havskajakledare 2:

Tomas: Nyfikenhet, vilja utvecklas, våga välja bort gamla invanda sätt och istället testa nytt.
Tobias: ”Man måste verkligen vara motiverad, se vinsterna med pedagogisk kunskap och tycka att det är lustfyllt att se andra människor utvecklas.
Anders: Som sagt, lite envishet skadar inte, och ödmjukhet, öppenhet och en inställning att det alltid finns nya perspektiv på ”gamla” saker. Det är också viktigt att ha ett sammanhang att träna på, bra kompisar att bolla med, människor som du kan hålla träningskurser för, som är på lagom nivå.”

Vi önskar Tomas, Anders, Hanna och Tobias lycka till som Havskajakledare 2!

Vill du läsa mer om Havskajakledare 2 kan du göra det här.

Den fina bilden från lägret är tagen av Tobias S Hansen.

Skribent: Katinka Ingves
E-post: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info