Hoppa till sidans innehåll

Vila i frid, Gunnar Utterberg

23 SEP 2021 14:48
En stor människa, och en stor kanotist har lämnat oss. Jönköpings Kanotklubbs Gunnar Utterberg, med bland annat OS-guld på meritlistan, har gått bort.
  • Skapad: 23 SEP 2021 14:48

En stor idrottare, en lagspelare och en fantastisk kanotist har lämnat oss, Gunnar Utterberg blev 78 år gammal. Kanotvänner från den aktiva tiden beskriver Gunnar som en riktig lagspelare och att det inte var någon slump att det var just i besättning som de största framgångarna kom. Gunnar hann även med att spela allsvensk handboll för klubben Hallby under en tid men det var främst inom kanotsporten han odlade det största idrottsintresset.

Gunnar tog sig till hela tre stycken Olympiska Spel; Tokyo 1964, Mexico City 1968 och München 1972. Det var på hans första OS, 1964, som den största framgången kom. I par med Sven-Ove Sjödelius vann han K2 1000 m med en avslutande spurt över de sista 50 m som ingen annan i fältet kunde matcha. Sjödelius beskrev det som en "turbokraft" som drog igång där bak när det var 50 m kvar. 

Kanotvännerna i Jönköping beskriver vidare en mycket ödmjuk person som kanske inte hade den typiska kroppen för en framgångsrik kanotist men väl en lungkapacitet utöver det vanliga och en härlig mentalitet som både tog honom hela vägen upp på pallen och gjorde honom mycket uppskattad bland klubbkamrater och andra.

Vila i frid, Gunnar. 

Hör Gunnar Utterberg berätta om OS-guldet i ett reportage i Sveriges Radio här.  

Minnessida för Gunnar finns här.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info