Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Wahléns Kajakcross, trippel i semifinal & lagåkets 9-plats toppar i Ivrea!

10 MAJ 2021 09:33
Fredrik Wahléns semifinal (blåslagen och totalfemma!) i Kajakcross, trippeln i slalomsemin och herrtrions niondeplats i lagtävlingen i slalomtävlingen var tre höjdpunkter från helgens EM-tävlingar!
  • Skapad: 10 MAJ 2021 09:33

I söndags avslutades fyra dagars EM-paddlande i Ivrea, Italien. Den svenska truppen lämnar mästerskapet med en trippel av fina prestationer samtidigt som det fanns potential och förhoppningar om mer!

EM-banan i Ivrea bjöd på stora utmaningar. Forsen är mycket snabb och trixig och ställer höga krav på paddlarna för att hinna läsa vattnet och agera blixtsnabbt, stundtals krävs även lite tur. En hel del omkastningar mellan kval, semifinal och slutligen finaler vittnar om de extra utmanande förhållandena. 

Tre svenska K1-herrar i semifinal och en niondeplats i lagtävlingen

Slalomtävlingarna inledde mästerskapet, och speciellt på herrsidan fanns det förhoppningar om extra fina prestationer på förhand. Speciellt Isak Öhrström och Erik Holmer har visat prov på god form på tävlingar innan EM. De båda tog sig också direkt till semifinal från det första åket. Erik paddlade in på en femtondeplats efter ett rent åk utan några islag. Även Isak tog en av de 30 semifinalplatserna genom att bli 26:a, dock med ett islag och därmed 2 tilläggssekunder. Den tredje svensken, Fredrik Wahlén, var dryga två sek upp till en direktplats till semi i det första åket. Han revanscherade sig dock i andraåket och tog en av de tio återstående platserna. Tre svenska herrar till semifinal, en stark laginsats!

Monika Mitasikova, Sveriges enda dam i truppen, hade sitt bästa race i det första åket. Hon paddlade in på en 30:e-placering, dock en bit bort från de 20 semifinalplatserna. I semifinalen åkte hon på två dömda portmissar och var därmed aldrig nära kampen om de sista platserna för vidare avancemang.

Hopp om mer i semifinalen...

Väl i semifinal gick det inte vägen för Erik, Isak och Fredrik. Erik tog den främsta svenska placeringen med en 32:a plats, två islag på vägen ner och långt upp till de tio finalbiljetterna. Fredrik paddlade in på placeringen bakom, 33:a. Isaks semifinal gick på en nit på port 13 där han tilldömdes en missad port och därmed 50 sek tillägg vilket är omöjligt att hämta upp. Det blev ytterligare två bommar i slutet av banan. 

Det blev slutligen Vit Prindis, Tjeckien, som vann EM. Han segrade före hemmapaddlaren De Gennaro och Sloveniens Peter Kauzer. Den sistnämnda Kauzer var Erik före för bara ett par helger sedan och även Isak i säsongsdebuten för ytterligare ett par veckor sedan. Så visst fanns det potential för mer!

Lagätvlingen

Under fredagens lagtävling stod det svenska herrlaget för ett väl genomfört lagåk. Öhrström/Holmer/Wahlén paddlade in på en niondeplats, knappa tio sekunder bakom segertrion från Tjeckien.

Wahlén till semi i Kajakcrossen/Extremslalomen - delad femteplats!

Den nya OS-grenen från 2024 "Extreme Slalom", i Sverige "Kajakcross", gick in i sitt första EM någonsin. På lördag em var det dags för kvalrundan där samtliga paddlare kör banan en och en. Sveriges Max Karlsson och Fredrik Wahlén har båda skaffat sig relativt stor erfarenhet inom grenen då de frekvent kört dubbelt i både slalom och kajakcross de senaste åren, båda två dessutom med stor framgång. I kvalrundan var det denna gång Fredrik som lyckades bäst när han paddlade in på en 16:e plats och tog sig därmed vidare till kvartsfinal. Max var bara en dryg sekund bakom Fredrik i sitt åk, men det blev inget vidare avancemang denna gång. 

I kvartsfinalen visade Fredrik både rutin, snabbhet och taktiskt kunnande när han vann och kvalade in till semifinal. En arrangörsmiss knockade dock Fredrik under kvartsfinalen. I den delen av banan där de tävlande ska göra en obligatorisk roll längs banan slog han i botten och fick en rejäl smäll över ögat. Han valde dock att köra semifinalen ändå en knapp halvtimme efteråt. Återigen ett bra race av Fredrik men han lyckades inte knipa en topp 2-placering och därmed blev det ingen finalpaddling. En mycket väl genomförd tävling oavsett och en finfin semifinalplats, och delad femteplats, i första EM-tävlingarna för Kajakcrossens del!

Väl i finalen fullbordade Vit Prindis en fulländad helg då hann vann, och därmed tog sitt tredje guld för helgen.

Resultat och reprissändningar

Alla resultat från EM i Ivrea hittar ni här.

Sändningar från EM finns att ta del av här.

Följ även landslaget via deras fb-sida här.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info