Svenska Kanotförbundets (SKF) arbetar aktivt med antidoping i syfte att verka för en ren idrott befriad från doping och med fairplay som en ledstjärna. I Svenska Kanotförbundets stagar står det att:
Antidopingprogrammet ska upplysa om rättigheter, skyldigheter och hälsorisker samt ge läsaren en inblick i SKF:s antidopingarbete och ge vägledning i hur man kan förebygga doping ute i verksamheten.
Kanotsporten skall vara en ren idrott där alla tävlar på lika villkor, detta gäller inom alla grenar för alla inblandade, aktiva, ledare, tränare och funktionärer.
Förbundets verksamhet omfattar tävlings-, motions-, långfärds-, turist- och rekreationsverksamhet, utbildning samt forskning och utveckling. Alla åldrar innefattas från ungdom till den äldsta veteranverksamheten.
Svensk Antidoping har en bra webbutbildning som ger grundläggande kunskaper inom olika områden av antidoping-arbetet. Denna utbildning rekommenderar vi att samtliga junior- och seniorkanotister genomför. För de i olika landslag samt på Kanotgymnasiet i Nyköping är det en obligatorisk del. Ni hittar webbutbildningen från Svensk Antidoping här: Ren vinnare
Internationella Kanotförbundet har som krav för alla kanotister i samtliga grenar som tävlar internationellt att genomföra WADA:s webbutbildning inom antidoping. Ni hittar information om ICF:s antidopingarbete samt länk till webbutbildningen här.
Här finns länkar till olika webbplatser som ger dig information om vad som gäller, då dessa uppdateras kontinuerligt bör du alltid gå in och titta på respektive webbplats för att få den senaste informationen.
Röda-gröna listan omfattar dopingklassade läkemedel som saluförs i Sverige för humant bruk.
För aktiva som behöver medicinera med dopingklassade läkemedel finns möjlighet att ansöka om dispens. Endast den som tillhör hög tävlingsnivå behöver ansöka om dispens. De på lägre tävlingsnivå omfattas av ett Retroaktivt dispensförfarande. Har du funderingar på om du behöver söka dispens för att bruka ett läkemedel kan du läsa mer samt göra ett enkelt test här.
Alla idrotter har en indelning i hög respektive låg tävlingsnivå. Se vad som gäller för kanot här.
RF och SKF avråder från användande av kosttillskott på grund av bristande kontroll av vad som säljs. Det finns risk för doping då det säljs kontaminerade och hälsofarliga kosttillskott. Läs hela varningen på RF:s hemsida.
SKF:s arbete mot doping idag sker i huvudsak i samarbete med Riksidrottsförbundets (RF) och International Canoe Federation (ICF) antidopinggrupper.
Dopingkontrollerna ska verka avskräckande och försvåra användande avdopingpreparat så att en förebyggande effekt uppnås. RF svarar för kontrollutförandet och SKF delger information för att kunna utföra en bra kontrollverksamhet.
Vem som helst kan utsättas för dopingkontroller, även om fokus ligger på de allra bästa eller de som är lovande och tilltänkta inför internationella tävlingar. Det bör läggas in fler tester under uppbyggnadsperioden, då det kan tänkas, att aktiva under denna period har stor nytta av ex. anabola steroider. Denna period infaller normalt oktober - april.
Om den aktive ingår i en prioriterad grupp för dopingkontroll, skrivs ett kontrakt där den aktive förbinder sig att inte använda dopingpreparat och att i alla delar följa SKF:s, Riksidrottsförbundets, WADA:s och International Canoe Federations dopingregler.
Den aktive ansvarar för att han eller hon löpande håller sig informerad om innehållet i vid varje tid gällande dopningsbestämmelser.
Den aktive är skyldig att i samband med träning och tävling underrätta SKF:s läkare eller annan anvisad person om vilka medicinska preparat och naturmedel hon/han intar eller intagit under de senaste 14 dagarna före träningen/tävlingen.
Den aktive är medveten om dels att hon/han på uppmaning är skyldig att underkasta sig dopingkontroll, dels att det åligger henne/honom att själv förvissa sig om huruvida ett medicinskt preparat hon/han intar är dopingklassat eller inte.
Det finns inga fall av doping registrerade inom svensk kanotsport.
Svensk Antidoping jobbar hårt för att verka för en dopingfri idrott. En av de senaste verktygen för en ren idrott är inrättandet av en visselblåsarfunktion där vem som helst kan lämna tips. Ni hittar den här: dopingstips.se.
Svenska bestraffningsärenden hanteras av en särskild Dopingnämnd (DoN).
Idrottens Dopingreglemente beskriver vad som är brott mot dopingreglerna, vilken bevisföring som krävs, påföljder och hur dopingärenden handläggs.
Bestraffningar: SKF följer RF:s stadgar 13 kap "regler mot doping" samt 14 kap "bestraffningsärenden".
Ekonomiskt skadeståndskrav kan bli aktuellt i form av återbetalning av utgifter som SKF har haft för den som bryter mot dopingreglerna.
Uppdaterad informationen om dopinglistor, antidopingarbete, dispensförfarande, skall finnas tillgängligt på SKF:s hemsida eller via länkar.
Målet är att lyfta kunskapsnivån ute i klubbarna kring antidopingfrågor. Ett sätt att göra detta är marknadsföra RFs program Vaccinera klubben och uppmuntra klubbarna att genomföra den utbildningen. SKF:s interna utbildningar för funktionärer, ledare och aktiva är även ett bra tillfälle att lyfta antidopingfrågor.
Föreläsning om antidoping ska hållas årligen i samband med landslagsläger och landslagsledare ska årligen delta i antidopingutbildning. Aktiva som är, eller blir, uttagna i nationella vistelserapporteringspoolen ska i oktober varje år utbildas eller uppdateras i rapporteringssystemet.
SKF:s styrelse har ansvaret för antidopingfrågor inom förbundet. Styrelsen har delegerat ansvaret till kansliet, som sköter information och handlägger dopingfrågor.
Vid eventuella dopingfall skall endast av SKF:s styrelse utsedd ansvarig person yttra sig i frågan till media.
RF:s stadgar, 11 kap, 4 §, punkt 5 står följande: SF skall aktivt arbeta för endopingfri verksamhet inom förbundet och anslutna föreningar samt upprätta plan förantidopingarbetet. RF-stämman har beslutat att följa världsantidopingkoden ochdess standarder. Svensk Idrott har implementerat World Anti-Doping Code (WADC) i idrottens Dopingreglemente. För att Svenska Kanotförbundets ska kunna följa koden och bidra till den internationella harmoniseringen är det nödvändigt att det finns en plan för antidopingarbetet.
SKF:s antidopingprogram uppdateras kontinuerligt vid behov. SKF:s antidopingansvarige tillsammans med Förbundskaptenerna i de olika grenarna har ansvaret att följa det nationella och internationella antidopingarbetet och revidera innehållet i detta program om behov finns. I februari varje år ska SKF:s antidopingprogram gås igenom och uppdateras vid behov, ex. uppdatera länkarna till vidare information.
Ansvarig kontaktperson kring Antidoping inom SKF: