Hoppa till sidans innehåll

Summering av läget från SKFs Krisgrupp

15 MAJ 2020 15:48
Under två månader har vi nu levt med, och anpassat oss efter, coronavirusets konsekvenser. Vi sammanfattar här nuläget utifrån ett Svensk kanot-perspektiv.
  • Skapad: 15 MAJ 2020 15:48

SKFs arbete

I ett tidigt skede sattes förbundets krisgrupp i beredskapsläge. Den första perioden höll gruppen dagliga avstämningar för att följa händelseutvecklingen och de riktlinjer som kommunicerades ut för att kunna vidta nödvädniga åtgärder i ett SKF-perspektiv.

SKF utgår från de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten (FHM) och Riksidrottsförbundet (RF) kommunicerar ut. RF jobbar intensivt med frågan och har en informationssida som kontinuerligt uppdateras med relevant information som vi hänvisar till kontinuerligt: RFs informationssida för corona.

Senaste nytt från FHM/RF

Under ett möte idag, den 15 maj, framkom att FHM gav besked om att nya riktlinjer och förändrade råd gällande idrott och aktiviteter inför sommaren ska komma första veckan i juni. Mer info här.

Riskbedömningsverktyg

Vi vill lyfta fram det riskbedömningsverktyg som FHM tagit fram. Det ger en bra vägledning till vad som behöver göras för att säkerställa en trygg och säker miljö vid aktiviteter. Ni hittar det här: FHM Riskbedömningsverktyg

Konsekvenser av riktlinjer och åtgärder

Tävlingsverksamhet

En direkt konsekvens har varit inställda tävlingar. Alla nationella tävlingar är inställda t.o.m. slutet av juni och flertalet även i juli, uteslutande alla större tävlingar. Ett antal tävlingar har styrt om sin inriktning och istället för att ställa in skalat ner sin tävling och istället endast riktat sig till en lokal/regional målgrupp. SKF har kontakt med respektive kommitté som i sin tur kommunicerar vidare till sina respektive verksamheter. Vissa av våra mindre kommittéer har valt att låta planerade datum för sena juni-tävlingar ligga kvar för att vid slutligt beslut välja att ändra datumen. Det ska inte misstolkas som att tävlingarna är planerade oavsett händelseutvecklingen och gällande riktlinjer.

Vi vill dock understryka att det går att tävla! Även om vi inte gör det med större nationella tävlingar så finns det ett antal initiativ som dukar upp tävlingsmöjligheter. Både olika digitala utmaningsalternativ och mindre lokala tävlingar med grupper som håller sig under 50 personers-gränsen.

Träningsverksamhet

Vi har påpekat att paddling är en ypperlig träningsform och det är glädjande att se att det sjuder av aktivitet runtom i våra klubbar. Vi har fått en del frågor om möjligheten att fortsatt arrangera ex Kanotskolor. Det är fullt möjligt och vi har inte tagit del av information om att någon klubb ställt in en planerad Kanotskole-verksamhet. Det krävs såklart en medvetenhet och att klubben säkerställer att nödvändiga åtgärder vidtas för att säkerställa att de riktlinjer som finns att förhålla oss till (se RF:s sida ovan).

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info