Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Umeå Kanotklubbs ordförande Jenny Ferry arbetar aktivt med hållbarhet.

Månadens förening – Umeå Kanotklubb

Det kom en försynt förfrågan till kansliet en dag. ”Är det okej om vi i Umeå Kanotklubb går lite före förbundets hållbarhetsarbete, vi vet ju att det pågår ett arbete redan – men vi vill lite mer”. Det var ordförande Jenny Ferry som ivrigt undrade.

Som november månads förening lyfter vi Umeå Kanotklubb, där det händer massor av positiva saker. Inte minst inom hållbarhetsarbetet.

I Umeå har man redan jobbat aktivt med att identifiera var klubben befinner sig inom hållbarhet och digitalisering, bland annat genom att analysera FN:s Globala mål utifrån sin egen verksamhet. Läs mer här: https://www.umeakanotklubb.se/hållbarhetsanalys

En hållbarhetsanalys och FN:s Globala mål är ett bra verktyg, tycker Jenny. Om man ska bli bättre måste man veta vad man ska utgå från.

– Vi vill styrketräna våra medlemmar i Globala målen. Det vore kanon om fler klubbar vill göra en hållbarhetsanalys som vi gjort, det är bara att kopiera och använda för sin egen verksamhet, kom gärna med feedback och berätta hur ni gör, uppmuntrar hon. Jenny konstaterar att många tror kanske att de globala målen enbart handlar om ren miljö. För kanotklubben i Umeå med 200 medlemmar innebär det mer än så.

– I UKK har vi tagit fasta på hur vi kan jobba holistiskt med flera delar samtidigt kring kunskap och kultur. Tex här har vi Måns som sommarjobbade med att utbilda i gult och grönt paddelpass. Jag fanns med som stöd och bollplank i ledarskapsfrågor och vi använder digitala enkäter efter all utbildning så alla kan komma till tals hur man upplever våra utbildningar. Det är detaljer som går att få till som inte tar mycket tid i anspråk om man vågar jobba mer digitalt. UKK använder gratisversionen av MailChimp till enkäter.

Umeå Kanotklubb ser utbildning som en viktig faktor för hållbarhet.

Utbildning och samverkan är en viktig faktor för hållbarhet.

UKK:s läge vid havet innebär att det är stort fokus på havskajakpaddling, med några sprinttävlande. Här finns också Umeå Universitet som lockar många medlemmar, den stora andelen akademiker i klubben också driver på digitaliserings- och hållbarhetsarbetet.

– Våra medlemmar är medvetna om god miljö och livsstandard, vi har öppnat en dörr till ett förändringsarbete och kan inte stänga den igen.

Lyssna på medlemmarna

En nyckel till hållbarhetsarbetet i Umeå är att lyssna på medlemmarna och deras behov, vilket också gör att fler engagerar sig. Ett konkret resultat av detta är upplägget kajakförråden: ett ”moderskepp” vid havet och tre satelliter med färre kajaker mer centralt inne i Umeå. På detta sätt kan man minimera resandet till och från paddlingstillfällena. Kortare vardagspaddlingar kan utgå från en av satelliterna centralt i stan, dit man lätt tar sig kollektivt, cyklande eller till fots. Man spar på tid och miljö, och det blir även en ekonomisk vinst i längden. De tre fundamentala hållbarhetsperspektiven, miljö-social-ekonomisk hållbarhet.

– Man vill paddla i havet men det tar tid att göra en tur på havet och på vardagen om man bor inne i stan. Iallafall så känner de som inte har flexibla jobb att de hinner få till fler pass, men med denna lösning kan de cykla till kajaker i city på vardagar. På helgerna lägger vi de längre turerna på havet, säger Jenny.

Kajak-satelliter och ett moderskepp är nyckeln till att undvika onödigt resande. Stadsnära förråd gör det möjligt för fler att vardagspaddla enkelt.

Stadsnära förråd för kajaker och utrustning gör det enklare för fler att vardagspaddla och på så vis kan man undvika onödigt resande.

 

En viktig faktor som lyfts i de globala målen är samarbeten, vilket UKK tagit fasta på och hittat ett givande samarbete med grannarna i öster, finska Vasa Kanotklubb som inspirerat mycket i hållbarhetsarbetet.

Den sociala hållbarheten och faktorer för att få verksamheten att vara hållbar över tid innebär också att utvecklas. Gärna tillsammans med andra. I somras hade UKK en helg tillsammans med Västerbottens Kanotförbund dvs Åmsele Forspaddlare och Skellefteå Kanotklubb, där man bodde i Åmsele och fick testa fors, sprint och havskajaker och leka ihop. Givande och utvecklande. Det handlar också mycket om att sträcka ut en hand och att söka stöd när man behöver.

– För oss i Umeå Kanotklubb har det varit helt avgörande att ha Kanotförbundet i ryggen. Vi hade inte varit där vi är idag om vi inte hade varit en del av något större. Men som förening måste man engagera sig och inte tro att man får allt serverat, konstaterar Jenny som också beskriver en stor drivkraft för henne personligen är goda förebilder och framtidshopp.

– Jag fyller 50 år nästa år. Jag vill idrotta hela livet. Som ordförande kan jag vara med och driva frågor om värdegrundsarbete, demokrati och koppla ihop det med att vår förening ska funka genom hela livet. Oavsett när man börjar paddla kajak, säger hon berättar med värme om klubbkompisen Anders, en riktig eldsjäl.

Anders fyllde 80 år i somras och paddlar sprintkajak runt Nydalasjön varje morgon det är möjligt. Det har han gjort sedan 1976.

– Jag vill vara lika pigg som han är när jag är lika årsrik. Det är mitt mål! Det är en större vinst än ett OS-guld i min värld!

Månadens förening är ett led att aktivt arbeta med Kanotförbundets nya vision och värdegrund, där vi vill visa upp och hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet. Har du tips på en förening som du vill lyfta lite speciellt – maila oss på info@kanot.com.

 

Publicerad: 2023-11-20

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Författare: Åsa Andersson

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV