Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

En kort rapport från Florida

I början av året börjar det rycka i paddelnerverna och de svenska elitkanotisterna åker på vårläger – det är sen gammalt. Vissa korsar Atlanten, andra stannar i Europa. Här följer en kort summering från gänget i Florida.

Landslaget i sprint är i år utspritt på flera olika vårlägerorter, i olika länder, och till och med, i olika kontinenter. Ett av lägerna genomförs på klassisk mark där många läger arrangerats – Indian Harbour Beach, Florida, USA. Här har flera OS-medaljörer har lagt grunden till sina framgångar och på vattnet syns danskar, kanadensare, tyskar förutom det svenska gänget.

Totalt sju aktiva är eller har varit på plats. Vissa är här hela tiden, andra delar av lägret och de har ingått i tre olika träningsgrupper. Nu återstår knappt två veckor av lägret för några, ett gäng har återvänt hem.

  • Julia Lagerstam/Anton Andersson | Fokus 500 m med tidig formtopp på säsongen
  • Moa Wikberg/Linnea Stensils | Fokus OS i Paris
  • Ardis Luda blandar lite mellan de två grupperna
  • Karl Brodén/Dennis Kernen | Fokus 1000 m och 500 m

Ledarstaben har varierat och byts av under perioden – Åsa Eklund (början), Markus Oscarsson (mitten) och Peter Orban (slutet). Jörgen Westerlind finns med hela lägret.

Upplägg

Veckorna följer ett fast schema och kan ungefär se ut så här.

Mån – Paddla/Gym/Paddla
Tis – Paddla/Löpning/Paddla
Ons – Paddla/Gym/VILA
Tor – Paddla/Löpning/Paddla
Fre – Paddla/Gym/Paddla
Lör – Paddla/Löpning/Vila
Sön – VILA

Paddlingen sker de typiska kanalerna i området som erbjuder bra förutsättningar, även när vädret inte är på topp. Vill man så går det alltid att hitta skyddade kanaler där både trevliga grannar och hundar hälsar. Till och med tränarna har det allmänt bra och har bjudits på en läsk eller två. När det är dags för coachning från motorbåt flyttar träningen till en större kanal med fri fart.

Mer än bara paddling

Boendet ligger endast 1,5 km från den roddklubb som paddlingen utgår ifrån. Gemensam boende i hus där maten lagas själv. Praktiskt och bra med fokus på optimal kost varje måltd. Skulle behovet av att snabbt fylla på med energi efter tunga pass uppstå går det lätt att lösa tack vare det stora restaurangutbudet i närheten.

Mellan passen är det återhämtning som gäller. Det slappas det, spelas Yatzy och kanske en och annan pokeromgång. Ibland tas även bakbunkar, mjöl och socker fram med härliga godsaker som slutresultat. En av de som Sverige lärt känna genom åren är Joe LaTorre, en massör som gärna tittar in då och då. Han bjuder gärna på lite historier och hjälper till att mjuka upp stela muskler och ömmande delar på kroppen.

Vilodagar spenderas med aktiviter av olika slag – på stranden i närheten eller med shopping. En dag på Kennedy Space Center hans också med. Det finns flera fördelar med att återkomma till samma ställe flera gånger, förutom att allt är välbekant och därför stjäl mindre energi – det är de vänner man får. Tack vare det fick det svenska gänget en kort flygtur med en gammal kompis från Cape Coral, fotograf för AP News, och dessutom pilot med eget fyrsitsigt plan. Vilken upplevelse – pushing the limits!

Avslutning

Det är de sista veckorna på lägret nu och det börjar det kännas i kropparna. Alla är målmedvetna, paddlar starkt och det syns att de tar kliv framåt i utvecklingen. En tung träningsperiod är snart avklarad, ju närmare säsongen vi kommer desto mer fart kommer läggas in. Det är en riktigt spännande tävlingssäsong som stundar och som alltid hoppas vi på fina framgångar där vi får se vår svenska kanotister i topp på stora mästerskap framöver.

Vid pennan
/Jörgen Westerlind

Fler av Jörgens bilder från Florida hittar ni här.

Publicerad: 2024-03-04

Senast uppdaterad: 2024-03-04

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV