Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Kanottyper och klasser

Det finns olika kanotklasser inom kanotseglingen, både junior- och seniorklasser.

Kort beskrivning

  • A-kanot är en snabb och lättseglad kanot som används av ungdomar upp till 14 år.
  • B-kanot påminner om en E-jolle och seglas till man 19 år.
  • C-kanot finns i många olika utföranden och är en rolig, grundgående båttyp.
  • D-kanot är väl lämpad som långfärdskanot eftersom den har barlast och har väl genomtänkta stuvutrymmen.
  • E-kanot håller på att få en renässans och är en snabb kappseglare.
  • IC-kanot – International Canoe är den främsta internationella klassen. IC är den snabbaste enskrovsbåten för segling av en person.

Läs mer om alla klasserna nedan.

A-kanot

A-kanot är en segelbåtstyp och är den minsta av segelkanoterna. A-kanoten är avsedd för ungdomar upp till 14 år och är utrustad med centerbord och ett segel på fyra kvadratmeter. A-kanoten är heldäckad med en liten sittbrunn och vattentäta skott som gör den osänkbar. Den seglas med hängbrädor, vilket innebär att seglaren sitter på en bräda som sticker utanför relingen på lovartssidan för att balansera vindtrycket i seglet.

A-kanoten är en livlig och spännande kanot, snabb för sin storlek, men kan upplevas som svårseglad till en början – nybörjare välter ofta, men det är lätt att dra upp kanoten igen och fortsätta.

Dimensioner och vikt A-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

3,0 meter

1,0 meter

32 kg

4,0 kvm





B-kanot

B-kanoten är en liten segeljolle som passar för ungdomar 14–19 år. Det som gör segling med B-kanot spännande är deras hängbrädor, som låter seglaren placera sig själv över vattnet flera decimeter utanför det egentliga däcket på båten. Detta ger en hävstångseffekt, så även en lätt seglare klarar av att parera relativt hårda vindar, därför särskiljs inte könen vid kappseglingar. Båten är både lätt och har gott om packutrymme och funngerar bra som färdseglingsbåt för korta till medellånga turer.

Varje år arrangeras SM i kanotsegling, och då är B-kanot oftast en stor klass.

Dimensioner och vikt B-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

4,0 meter

1,3 meter

54 kg

8,0 kvm





C-kanot

C-kanoten är den lättare och lite kompaktare kanoten av de övriga nationella segelkanoterna. Under 1950- och 60-talen var C-kanoten utan jämförelse den största klassen på kappseglingsbanorna runt om i Sverige. C-kanoten har precis som de andra klasserna en stäv i både för- och akterskepp och är försedd med centerbord och roder. C-kanotens inombords utrymmen möjliggör dag- eller tursegling samt även övernattning.

Dimensioner och vikt C-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

4,85–5,20 meter

1,3–1,5 meter

80 kg

10,0 kvm





D-kanot

D-kanoten är den äldsta klassen av C, D och E och började byggas redan på 1920-talet. Den kan byggas i dukad kravell, plywood eller gjutas i plast och är den enda av dessa tre klasser som är barlastad. Det gör att den blir stadig även när den har en så liten bredd som 1,3 meter. Med uppdraget centerbord är dess djupgående ca 20 cm. D-kanoten är en utmärkt långfärdsbåt med gott om stuvutrymme och man kan sova två personer i den om man har ett bomtält.

Med D-kanot kan man tävla i både SM och DM.

Dimensioner och vikt D-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

5,5–6,0 meter

1,3–1,5 meter

235 kg

13,0 kvm





E-kanot

Regeln beskriver i kort sammanfattning E-kanoten som en heldäckad farkost, utan akterspegel och försedd med uppdragbart centerbord och roder. E-kanoten är campingbar.

Dimensioner och vikt E-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

5,5–6,0 meter

1,50–1,75 meter

130 kg

13,0 kvm





IC-kanot

IC-kanot, med den officiella beteckningen International 10 m² Canoe, är den snabbaste segelkanoten och en av världens snabbaste enmansbåtar. Att segla IC-kanot är en mycket speciell upplevelse. Den har en fantastisk direktverkande roderkänsla, tar bra höjd och hisnande fart. Utmärkande för IC-kanoten är den så kallade slajden, en flyttbar krängbräda som skjuts ut på lovartsidan och där man sitter/ligger upp till 1,5 m utanför båtskrovet. Dessutom sköter man allt – fock, storsegel och roder samtidigt som man burkar 1,5 meter utanför kanoten och når ibland farter på 15–20 knop.

På senare år har IC-regeln genomgått en del förändringar och nya varianter av IC-kanoten har tillkommit. AC-kanoten är till exempel en IC-kanot med genacker.

Klassen seglar VM vart tredje år och Sverige har genom åren haft flera världsmästare.

Dimensioner och vikt IC-kanot

Skrovets längd

Skrovets bredd

Minsta skrovvikt

Segelyta, max

5,20 meter

1,0 meter

83,5 kg

10,0 kvm





Publicerad: 2023-02-17

Senast uppdaterad: 2024-02-02

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV