Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OM MARATON

Maraton är kanotens ”långdistansgren” inom kajak eller kanadensare. Det är grenen för dig som gillar fartkänsla, men också uthållighet och taktiska moment. Maraton passar alla åldrar och nivåer, inte minst som motionsform och ger en bra allsidig träning för hela kroppen. Kombinerat med naturupplevelsen ger det en svårslagen kombination både fysiskt och mentalt.

Maraton ingår, tillsammans med den närbesläktade grenen Sprint, i gruppen "Slätvatten". Man tävlar med liknande kanoter, men i sprint är distanserna kortare och körs på bana på lugna, "platta" vatten. De största skillnaderna mot sprint, förutom längden på tävlingsdistanserna, är att man i maraton startar i masstart. Man har en fri bana vilket möjliggör klungkörning där de tävlande kan utnyttja varandras vågor. En maratontävling innehåller oftast så kallade ”lyft” där den tävlande hoppar ur sin kanot och springandes bär sin kanot en kortare sträcka.

Nationella och internationella mästerskap körs främst på kortare varvbanor över två tävlingsdistanser – Shorttrack (internationellt Short Race) och Maraton (internationellt Long Race). Tävlingarna kan ske i K1 (enmanskajak), K2 (tvåmanskajak) samt C1 och C2 (kanadensare).

Shorttrack: 3,5 kilometer inklusive två kortare lyft (100–200 m.)
Maraton: 19–30 kilometer inklusive fyra till sju lyft, beroende på åldersklass.

Tävlingarna är öppna för Ungdom (13–16 år), Junior (17–18 år), U23 (19–23 år), Senior (+19 år), Masters (+35 år) och Para.

För motionären lockar ofta de större motionsloppen där fokus ligger mer på själva natur- och tävlingsupplevelsen. Vid motionslopp är banprofilen mer varierad än vid mästerskapstävlingar. Vanligt är klassiska "från A till B"-lopp i hissnande miljöer runt om i världen. Dalslands Kanotmaraton i Sverige är ett av världens större motionslopp och lockar årligen cirka 500 deltagare.

Publicerad: 2022-10-27

Senast uppdaterad: 2023-02-28

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV